Kategoriat
Uncategorized

Vinkkejä puukalusteiden kunnostukseen

Omistatko massiivipuisen huonekalun, kuten esimerkiksi pokeripöydän, joka on nähnyt jo paremmat päivät? Massiivipuista huonekalua voit kunnostaa lähes loputtomiin, jos huonekalua on säilytetty oikein. Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta kunnostuksesta, voi lopputulos pelottaa. Oikealla tavalla toteutettuna, se on kuitenkin hauskaa puuhaa, jonka lopputulos yllättää! Keräsimme tähän vinkkejä, miten puukalusteet saadaan entiseen loistoonsa.

Puulaji ja puun kunto

Puun sävy määräytyy puulajikkeiden mukaan. Etenkin tämä on huomioitava, jos käytät värittömiä tai kuultavia pintakäsittelytuotteita. Lopputulokseen vaikuttavat puun sävyn lisäksi ikä ja sen kunto. Ikä ja kunto vaikuttavat myös siihen, kuinka paljon suoja-ainetta kuluu. Kuitenkin hyvällä pintakäsittelyllä voidaan vahvistaa puun heikkoa kuntoa tai parantamalla puuta, jos sitä on käytetty sopimattomaan tarkoitukseen. Havupuuhun jää painaumia helposti, mutta kun se lakataan, se säilyy hyvänä pitkään.

Puun esikäsittely

Ennen kuin puuta aletaan pintakäsittelemään, tulee miettiä, mihin huonekalu on tulossa. Onko huonekalun tarkoitus olla ulkona vai sisällä. Ulkona ollessa huonekalun tulee kestää myös eri tavalla vettä ja auringonvaloa. Jos tarkkaa tietoa ei ole siitä, miten puuta on aiemmin käsitelty, tulee puu hioa. Hio aina puunsyiden mukaisesti ja tasaisesti. Hionnasta aiheutuu pölyä, mutta sitä ei tule pyyhkiä kostealla pois. Pintakäsittelyaine ei tartu kosteaan puuhun kunnolla ja lopputuloksena on hilseilevä ja lohkeileva pinta. Käytä pölyn poistoon harjaa tai kuivaa liinaa. Hiontaan kannattaa käyttää aikaa, jottei lopputuloksesta tule epätasainen.

Työvälineen valinta

Työvälineellä on vaikutusta työn jälkeen, joten siihen kannattaa panostaa. Huonekaluissa parasta ja tasaisinta jälkeä syntyy siveltimellä, pienemmissä paikoissa voi käyttää apuna nukkaamatonta liinaa. Siveltimen laaduissa on paljon eroja, huonompilaatuisista irtoaa paljon karvoja ja jälki on epätasaista. Valitse laadukas sivellin, jotta työn jälki olisi kuin ammattilaisen tekemä.

Puun pintakäsittely

Tässäkin tulee ensiksi miettiä, mihin tilaan huonekalu tulee. Maali tai lakka on suojaavampaa ulkokalusteisiin, mutta jos haluat säilyttää puun luonnollisen kauneuden, on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Voit käsitellä puun joko öljyvahalla, puuvahalla tai petsillä. Kaikki nämä säilyttävät puun kauniin ja luonnollisen ulkonäön. Tuotteiden koostumukset vaihtelevat ja niillä on eri ominaisuuksia, jotka vaikuttavat puun kestävyyteen ja kiiltoon.

Öljypetsi levittäytyy helpommin ja sävyttää puita, mutta se vaatii suojaukseen öljyvahan. Öljyvaha sopii mainiosti huonekaluihin, kuten myös puuvaha. Jos huonekalun tulee kestää kovaa kulutusta ja käyttöä, on puuvaha parempi vaihtoehto. Öljyvaha ja -petsi levitetään hyvin ohuelti, mutta ne eivät kuivu hetkessä. Jotta sävystä tulee tasainen, se on levitettävä huolellisesti. Vasta kun värisävy on oikea, voi siirtyä käsittelemään seuraavaa kohtaa. Kun maltat mielesi ja etenet rauhassa, saat kaikki värin epätasaisuudet pois. Jos jälki on kuivumisen jälkeen edelleen epätasainen, kannattaa käsittely toistaa. Huomaathan, että värisävy tummenee uusintakäsittelyllä.

Huonekalut säilyvät pidempään, kun niitä huolletaan oikein. Puu-ulkokalusteita olisi hyvä huoltaa vuosittain, auringon uv-säteet ja kosteus heikentävät puun sävyä ja kestävyyttä. Hyvänä vinkkinä on, että huolto tehdään riittävän ajoissa. Toimi ennen kuin käsittely tulee aloittaa hionnasta asti. Sisähuonekalujen kohdalla käytä vain puupinnoille tarkoitettuja siivousaineita, ettet kuluta ja riko puupintaa. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa koko kalusteen hiomista ja uusintakäsittelyä. Puusta tehdyt huonekalut kestävät sukupolvia, kun ne ovat käsitelty oikein.

Yhteenveto

Puuhuonekalujen entisöinti kannatta, ne ovat kauniita ja kestäviä huonekaluja. Saat vanhalle perintökaapille täysin uuden ilmeen kunnostamalla sen, nykyään värivaihtoehtoja on niin monia. Oikein huollettuna voi huonekalu säilyttää kauneutensa vuosikymmeniä. Entisöinti on myös hauskaa puuhaa, joten kannattaa aloittaa pienellä projektilla ja katso mihin se johtaa.