Categories
Uncategorized

Puumajan rakentaminen

Majan rakentaminen on lapsille varmasti mieluista puuhaa ja mikä olisi parempaa kuin oma maja puussa. Puumaja on oiva tapa saada lapset viihtymään luonnossa paremmin. Se rakentaminen on helpompaa kuin luulet, jos seuraat ohjeita. Käymme tässä artikkelissa läpi, miten rakentaa 3×3 metrin puumajan harjakatolla ja terassilla vahingoittamatta puuta.

Puumajan paikka

Ensiksi tulee löytää sopiva puu majalle. Puumajaa varten soveltuvat suuret koivut, havupuut ja vaahterat. Valittavan puun tulee olla terve, jotta majalla on vankka perusta. Puulla tulee olla tiukasti maahan kiinnittyneet juuret sekä vahvat, tukevat oksat ja runko. Jotta majan rakennus onnistuu, rungon tulee olla halkaisijaltaan vähintään 30 cm.

Majaa ei kannata rakentaa yli 2,5 metrin korkeuteen, jotta se olisi turvallinen. Kun suunnittelet majan paikkaa, huomioi puun oksat suunnittelussa. Oksan paikat kannattaa jo tässä vaiheessa ottaa huomioon, näin voit säästää myös materiaalikustannuksissa. Tarkista aina kunnan valtuustostasi, tarvitseeko majan rakennus erillistä rakennuslupaa.

Puumajan rakennus

Rakennusta varten tarvitset lautoja ja puisia puupalkkeja. Voit valita mitä puulajiketta tai -materiaaleja käytät, puun tulee olla kuitenkin kulutusta kestävää. Majan asennusta helpottaa, jos puu on jo valmiiksi suojattu kestämään säätä. Kiinnitykseen tarvitset ruuveja ja nauloja. Varaa myös tukevia tikapuita ja korkeita tukialustaja, koska ensiksi tulee tehdä tukeva kehikko majan alustaksi. Tämän kasaaminen vaatii kannattelua, joten tuet ovat tarpeeksi korkealla.

Majan alustaa varten tarvitset 50×150 millimetrin poikkipuita. Poikkipuista rakennettaan tukeva kehikko, jossa on neljä poikkipuuta limittäin. Pyri siihen, että runko sijoittuisi mahdollisimman keskelle majaa. Jätä aina rungon liikkumiselle varaa etenkin tuulisissa paikossa. Jos puu on kovin oksainen, tulee oksat huomioida alustaa tehdessä. Voit tarvita enemmän kuin neljä poikkipuuta, jotta maja on turvallinen. Näissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Alusta tuetaan maahan neljän tulipalkin avulla, tulipalkit asennetaan majan jokaiseen kulmaan. Tukipalkkeja tulee kaivaa maan sisään, jotta maja ei pääse huojumaan. Jos maa on kovin routainen, palkkien alle voi asentaa routaeristeen. Tukipalkkien paksuus riippuu siitä, mitä puumajaan on tulossa. Mitä painavampaa tavaraa puumajaan tulee, sitä kestävämpiä tulee palkkien olla. Tukipalkkien kanssa vahingoitat puuta mahdollisimman vähän.

Ennen kuin alusta on asennettu lopullisesti, varmista, että se on suorassa. Tämän jälkeen voidaan asentaa majan lattia lankuista. Varmista, että kaikille oksille ja rungolle on jätetty liikkumistilaa myös lattiassa. Jos maja on kovin korkealla, on majaan hyvä tehdä laudoista aita turvallisuuden varmistamiseksi. Huomioi aidassa tikkaiden paikka!

Kattoa varten rakennetaan A-kehikko, johon tarvitsee vähintään viisi puupalkkia. Palkkien pituus ja korkeus määräytyy aina tilanteen mukaan. Jälleen kerran, oksaisissa paikoissa tarvitsee kattorakennetta tukea useammalla palkilla. Kun rakennat A-kehikon, huomioi, että ne toimivat samalla sivuseinänä, tarvitset vain kaksi sivuseinää. Toiseen sivuseinään tulee ovikehikko, toiseen voi halutessaan tehdä ikkunan. Huomioi katon koossa myös terassin koko.

Kun majan alusta ja runko on valmis, on majan viimeistelyn aika. Ennen kuin kattoa aletaan asentamaan, siihen voi asentaa muovikalvon, jolloin katto on vesitiivis. Kiinnittää laudat kattoon limittäin siten, että vesi pääsee valumaan alas. Tämän jälkeen asennetaan sivuseinät ja maja on valmis.

Yhteenveto

Majan ollessa valmis, voi majan sisustaa haluamallaan tavalla. Puumajan rakentaminen on hauskaa puuhaa, johon voi ottaa mukaan kaikenikäiset nikkaroijat. Lopputuloksena on kaunis, kiva paikka lapsille, jossa voi oppia luonnosta ja mennä aikuisilta piiloon! Kesän lähestyessä tämä on mahtava tapa viettää enemmän aikaa lapsien tai jopa lastenlasten kanssa.