Categories
Uncategorized

Puun pintakäsittely

Puu on kaunis ja ekologinen vaihtoehto rakentamisessa. Se on monipuolinen, koska se soveltuu sekä ulko- että sisäkäyttöön. Puu on uusiutuva luonnonmateriaali ja sitä tulisikin käyttää enemmän sisustuksessa ja rakentamisessa. Suomen metsät tuottavat puutavaraa muutamassa tunnissa sen määrän, minkä suomalaiset käyttävät rakentamisessa. Hyvin suojattuna ja huollettuna puu kestää useita vuosikymmeniä. Tässä artikkelissa kerromme puun pintakäsittelystä.

Puun pintakäsittely ulkotiloissa

Jos puuta ei suojaa ulkona, se harmaantuu auringon violettisäteilyn takia. Tätä värin muutosta voidaan kuitenkin ehkäistä pintakäsitellyllä, jossa on uv-suoja. Pintakäsittelyllä voidaan palauttaa myös puun alkuperäistä väriä takaisin. Ulkona käytettävää puuta voi käsitellä puuöljyillä, puusuojilla tai maaleilla, jotka sopivat ulkokäyttöön. Kosteusvauriot ja homeen kasvu pysäytetään homeenestoaineilla.

Pintakäsittely tulee aina valita käyttökohteen mukaan. Puuöljy ja puunsuoja-aineet ovat helppokäyttöisiä ja ne imeytyvät puun solukkoon nopeasti. Ne ovat riittoisia ja siksi edullisia vaihtoehtoja käsittelyyn. Puuöljyt ja puunsuoja-aineet jättävät puun pinnan hengittäväksi ja siksi puu säilyy luonnollisen näköisenä, eikä pinta lohkeile eikä hilseile.

Suoja-aineita on saatavilla vesiohenteisina tai liuotinpohjaisina. Vesiohenteiset ovat käyttäjälle terveellisempi vaihtoehto kun taas liuotinpohjaiset suoja-aineet vievät aineet syvemmälle puun solukkoon. Toinen liuotinpohjaisen aineen etu on, että siihen voidaan lisätä öljyjä, väriaineita tai tervaa, antaen siten puupinnalle eri sävyn. Tervaa käytetään myös sellaisenaan, se on luonnollinen tapa suojata puu. Puun maalaus on helppo tapa suojata ja käsitellä puu.

Puuöljy sekä puunsuoja-aineet sisältävät öljyjä, jotka ovat kasvispohjaisia. Nämä öljyt ovat homesienien ravintoa, siksi suoja-aineet sisältävät myös myrkkyjä, jotka tuhoavat näitä eliöitä. Myrkyt ovat sen verran vahvoja, ettei niitä lemmikki- tai lapsiperheeseen mielellään halua. Turvallinen homeenestotapa on etikkahappo, jota saa tavallisesta lähikaupastasi. Etikka ei tahraa ja vaikka siinä on voimakas tuoksu, se haihtuu nopeasti. Etikkaa voi käyttää myös puutarhakalusteiden pehmusteiden suojaamiseen kosteudelta.

Puun pintakäsittely sisätiloissa

Sisätiloissa puunkäsittely ei ole välttämätöntä, kuten ulkona, Suomen sääolosuhteiden takia. Puunkäsittely sisätiloissa tehdään lähinnä puun suojaamisen tai ulkonäkösyistä johtuen. Puuta suojataan auringon uv-säteilyltä, likaantumiselta, kulumiselta ja kastumiselta.

Kovassa käytössä olevat puupinnat, kuten puulattiat tarvitsee suojata, jotta pinnat kestäisivät pidempään. Lattiat voidaan käsitellä maalilla, lakalla, öljyllä tai vahalla. Kun lattia käsitellään puuöljyllä, ei lattiaan pääse imeytymään likaa tai kosteutta. Öljykäsittely on helppo tapa suojata lattia, mutta se tulee toistaa aika ajoin kulumisen ja huollon vuoksi. Puuvaha antaa puupinnalle kevyen suojan ja se muuttaa vain vähän lattian luonnollista sävyä.

Kun lattia käsitellään lakalla, siihen tulee kaunis ja kiiltävä pinta. Se on myös erittäin kestävä tapa suojata lattia auringon uv-säteilyltä. Lakka on hyvä myös pesutiloissa ja työtasoilla, koska se antaa kestävän pinnan, jota ei tarvitse huoltaa tai uusia useasti. Tosin, lakka kuivuu hitaasti, joten pintakäsittely ei ole niin yksinkertaista lakalla, kuin se on muilla tuotteilla.

Kaikkia pintakäsittelyaineita voidaan sävyttää, jolloin puhutaan niin sanotusta kuultokäsittelystä. Väriä voi lisätä vahaan, öljyyn, kuultomaaleihin tai lakkaan ja se silti säilyttää puun kauniin ulkonäön. Puu voidaan myös petsata, jonka jälkeen pinta tarvitsee suojaksi lakkakäsittelyn.

Yhteenveto

Puumateriaalit ovat yleinen rakennus- ja sisustusmateriaali suomalaisissa kodeissa. Puun tulee kuitenkin kestää Suomen sääoloja sekä tietenkin käyttöä, joten se on hyvä suojata. Kun pintakäsittelet puun, se tulee kestämään vuosia. Pintakäsittelyyn on tarjolla useita eri vaihtoehtoja, joten ensiksi tulee päättää, minkälaisen pinnan puulta haluaa. Puu on kaunis, luonnollinen ja ympäristöystävällinen materiaali, jota voi hyödyntää useissa eri paikoissa.